Winkelwagen

Jouw bestelling

Afronden

Cinco de mayo

Taco Mundo is ontstaan uit liefde voor de Mexicaanse keuken en Mexico. Daarom vinden we het leuk om je niet alleen te laten proeven hoe heerlijk Mexicaanse gerechten zijn, maar je ook een beetje van Mexico en Mexicaanse tradities mee te geven.

Op 5 mei wordt Cinco de mayo gevierd in Mexico. Hieronder vertellen we je wat meer over deze bijzondere dag.

 

Geschiedenis

Op 5 mei 1862 versloegen de Mexicanen in de Slag bij Pueblo onverwachts het Franse leger. De Fransen waren al sinds 1861 in Mexico, samen met de Engelsen en Spanjaarden vanwege schulden die Mexico aan de Europese landen had. De Fransen vonden het een mooie gelegenheid om heel Mexico over te nemen. Ze lieten duizenden soldaten naar Mexico komen. De Engelsen en Spanjaarden hadden met Mexico afspraken over de schulden gemaakt en trokken zich terug.

Het Mexicaanse leger was veel kleiner dan dat van de Fransen en pas op het laatste moment bijeengeroepen. Het Franse leger stond bovendien bekend als het sterkste leger ter wereld. Het was dus nogal onverwachts dat de Mexicanen toch van de Fransen wisten te winnen. De Mexicanen waren ongekend trots en president Juárez verklaarde dat 5 mei voortaan een nationale feestdag zou zijn.

 

Niet heel Mexico viert mee

Tegenwoordig is deze bijzondere dag voor veel Mexicanen eigenlijk net zo’n gewone dag als elke andere. Ondanks de belofte van de toenmalige president Juárez is Cinco de mayo geen nationale feestdag meer. In Pueblo, de plaats waar de overwinning plaatsvond, is Cinco de mayo nog wel altijd een dag vol feestelijkheden. In de Verenigde Staten wordt Cinco de mayo sinds de jaren zestig ook levendig gevierd. Als eerbetoon aan de Mexicaanse oorsprong van veel Amerikaanse inwoners. Het is een cultureel fenomeen met feesten, mariachi muziek, traditioneel Mexicaans eten en parades.