Winkelwagen

Jouw bestelling

Afronden

Favoriet van de Maand: Sweetcorn

Favoriet van de Maand: Sweetcorn

Het gerecht dat we deze maand in het zonnetje zetten, is Sweetcorn. Gewoon, omdat de Sweetcorn met zijn vrolijke, gele kleur het zonnetje in ons wakker maakt.

Er bestaan verschillende soorten mais, die voor verschillende soorten doelen worden gebruikt. De soort die wij eten, is zoete mais. Met recht heet ons bijgerecht dus Sweetcorn. Bestreken met een dun laagje boter vinden wij hem het lekkerst. Je kunt de korrels van de kolf afsnijden om ze vervolgens met een vork of lepel op te eten. Dat is de meest nette manier. Toch bijten wij de maiskorrels het liefst rechtstreeks van de kolf af.

 

Waar komt deze heerlijkheid eigenlijk vandaan?

Mais is ontstaan in Midden-Amerika. De Maya’s hebben het gewas vanuit een grasplantje doorgekweekt. Mais heeft voor een goede oogst veel zon en warmte, maar relatief weinig water en voedingstoffen nodig. Voor een zelfvoorzienend volk als de Maya’s was dit heel gunstig.

De Mayas geloofden dat de mens was ontstaan vanuit mais. Ze geloofden dat goden levende wezens wilden creëren die hen konden aanbidden. In eerste instantie probeerden ze dit met ander materiaal, hout, maar dat mislukte. Daarna namen de goden mais en daarmee slaagden ze wel.

Ook aan de verschillende kleuren van de verschillende soorten van mais wordt een speciale betekenis toegeschreven. De zes kleuren (rood, wit, blauw, bont, zwart en geel) zouden de vier windrichtingen en boven en beneden voorstellen.

 

Wist je dat…

…mais relatief veel koolstofdioxide opneemt? Planten en bomen nemen koolstofdioxide op en zetten dat om in zuurstof. Een hectare mais produceert meer zuurstof dan een hectare bos! In bossen blijft de koolstofdioxide wel langer opgeslagen dan in de mais.

 

Mexicaanse keuken

Mais is onmisbaar in de Mexicaanse keuken. Mais is een graansoort, maar wordt vaak als groente gegeten. Losse maiskorrels worden in veel van onze gerechten als toevoeging gebruikt. Maar mais wordt ook gebruikt voor meel waarmee tortillas worden gemaakt. Onze Nachos (krokante stukjes tortilla) zijn bijvoorbeeld gemaakt van maistortillas.

In onze Sweetcorn zitten veel voedingsvezels, vitamine C en mineralen als magnesium en kalium.

Zin gekregen om je tanden in een van onze Sweetcorns te zetten? Je kunt ze hier bestellen.
Voor de ultieme Sweetcorn-ervaring krijg je daar een kuipje echte roomboter bij.

Wil je weten aan welke gerechten we mais toevoegen? In ons menu hebben we bij de gerechten bovenin de ingrediënten omschreven.

 

Buen provecho.