Winkelwagen

Jouw bestelling

Afronden

Dia de los Muertos

Dia de los Muertos betekent letterlijk ‘Dag van de Doden’. In Mexico herdenken ze op deze feestdag familie en vrienden die zijn overleden. Of eigenlijk moeten we zeggen op deze dagen, want Dia de los Muertos wordt elk jaar op 1 en 2 november gevierd.

 

Dia de los Muertos in weeshuis Casa San Salvador

Zo ook in Casa San Salvador, het weeshuis in Mexico dat wij via donaties steunen.

Op Dia de los Muertos staan de kinderen in Casa San Salvador heel vroeg op om een speciale mis bij te wonen. Die dienst wordt opgedragen aan alle geliefden die overleden zijn. Na de mis eten ze met zijn allen ‘Pan de Muerto’. Dit is een soort zoet brood dat speciaal ter ere van deze herdenking gemaakt wordt. Daarbij drinken ze warme chocolademelk. Sommige kinderen gaan ook verkleed en geschminkt als ‘Catrinas’.

 

Catrina: symbool van Dia de los Muertos

Denk je aan Día de los Muertos dan denk je aan vrolijk beschilderde doodshoofden. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Catrina, zoals deze beeltenis heet, is gebaseerd op een satirisch kunstwerk van een vrouwelijk skelet met een weelderige hoed op. La Cavalera de la Catrina werd dit werk genoemd. Vrij vertaald betekent dit elegant skelet. Catrina verwijst naar het woord Catrin dat voor elegante mannen werd gebruikt die zich een rijkelijk leven aanmaten. De kunstenaar wilde hiermee laten zien dat ook als je rijk bent, of je rijk voordoet, je uiteindelijk dood zal gaan. Later werd het beeld door een andere kunstenaar overgenomen op een muurschildering. En zo werd dit geleidelijk een nationaal gebruikt symbool voor de dood.

Het zit in de Mexicaanse cultuur om grappen te maken over de dood en de dood dichtbij te houden. Mexicanen zien de dood als onvermijdelijk. Ze verwelkomen het meer dan dat ze er bang voor zijn. En gelijk met de dood, vieren de Mexicanen het leven!