Winkelwagen

Jouw bestelling

Afronden

Nacho's en Tortillachips

Nacho’s en tortillachips, wat is nou eigenlijk het verschil? Ter ere van de Internationale Dag van de Nacho’s op 6 november leggen wij je dit graag uit!

In één zin zou je het zo kunnen samenvatten: Nacho’s is een gerecht, tortillachips een product. Maar dan gaan we wel heel kort door de bocht. Dus om meer precies te zijn:

Tortilla’s vormen de basis van veel Mexicaanse gerechten. Taco’s, Burrito’s, Enchilada’s en Quesadilla’s worden bijvoorbeeld allemaal met tortilla’s gemaakt. De verdere bereidingswijze en toevoeging van ingrediënten bepalen welk gerecht het uiteindelijk wordt.

Door een tortilla in kleine driehoekjes te snijden en in olie te bakken, krijg je tortillachips. Hoewel deze al erg lekker zijn om zo te eten, zijn het dan nog geen Nacho’s. Het wordt pas een gerecht als je er sauzen en ingrediënten aan toevoegt. Zoals guacamole, sour cream of Salsa Roja. Of meer uitgebreid met jalapeño’s, Salsa Mexicana, bonen, mais, gehakt of kip en gesmolten kaas. En dán spreek je dus van Nacho’s.

 

Hoe zijn Nacho’s ontstaan?

Waar tortilla’s al eeuwen geleden gebruikt werden door de Azteken, is het gerecht Nacho’s nog helemaal niet zo oud. Het is uitgevonden in 1943 (een 75-jarig jubileum dus dit jaar) door Ignacio Anaya. Toen er late gasten zijn restaurant binnenkwamen, improviseerde Ignacio snel een gerecht met de ingrediënten die hij in zijn keuken kon vinden. Deze schotel gefrituurde tortillastukjes bestrooid met Cheddar en jalapeños, serveerde hij onder de naam “Nacho’s specialiteit”. Wil je het uitgebreide verhaal lezen? Klik dan hier.

 

Grootste portie Nacho’s ter wereld

De grootste portie Nacho’s ooit werd in 2012 in de Amerikaanse staat Kansas geserveerd. Het was een portie ter grootte van zo’n 24 meter lang, 1 meter breed en 25 cm dik! En dit gerecht woog meer dan 2.000 kilo. Oké, misschien is zo’n portie Nacho’s niet ideaal om mee op de bank te zitten voor een spannende Netflix-serie of voetbalwedstrijd. Maar het is wel een officieel Guinness World Record, en dat is ook wat waard.  

Wil je een portie Nacho’s waarvan je wel op de bank kunt genieten? Bestel deze dan snel via ons menu. Buen provecho.