Winkelwagen

Jouw bestelling

Afronden

Eindejaarsfeesten in Mexico

De voorbereidingen voor de eindejaarsfeesten beginnen voor veel Mexicanen van oudsher op 16 december. En feesten in Mexico gaan vaak gepaard met een piñata stukslaan. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

De geschiedenis van de piñata
De eindejaarsfeesten bestonden al voordat de Spanjaarden Mexico veroverden. De Azteken vierden daarmee de geboortedag van Huitzilopochtli, hun stamgod en god van de zon en de oorlog. Dat deden ze door aan het eind van het jaar een aarden pot op een paal in zijn tempel te zetten. De pot werd versierd met kleurrijke veren en gevuld met kleine kostbaarheden. Vervolgens werd hij met een stok gebroken en de kostbaarheden die eruit vielen, werden aan het beeld van de god geofferd.  

De piñata tijdens de eindejaarsfeesten nu
Op het eind van het jaar versieren Mexicanen alles, binnen en buiten. Mexico wordt nog kleuriger dan anders: gekleurde vlaggetjes in de straten en overal kleurige pinata’s, vaak in de vorm van een ster. Het geblinddoekt slaan op de piñata staat voor het blinde geloof en de wilskracht die nodig is om verleiding of kwaad te overwinnen. De traktaties in de piñata vormen de beloning. De betekenis zal niet altijd meer in gedachten worden gehouden tijdens het stukslaan van een piñata, maar leuk is het natuurlijk wel!